Наличните средства -  малко над 39 милиона лева - ще

...
Наличните средства -  малко над 39 милиона лева - ще
Коментари Харесай

ДФЗ реши: Остатъкът от украинската помощ - за всички земеделци

Наличните средства -  малко над 39 милиона лв. - ще бъдат изплатени през днешния ден.

 

Междувременно, фермерите още веднъж оповестиха протестна подготвеност, защото в държавният бюджет за следващата година не са заложени средства за т.нар.украинска помощ.

 

В началото на месеца фонд Земеделие  изплати над 5 млн. лв. на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това стана допустимо откакто таванът беше обновен от 250 000  на 280 000 евро.

 

Първоначалното предложение на агроведомството  беше - с останалите 39 млн. лева да бъде нотифицирана нова държавна помощ за компенсиране на енергийните разноски на фермерите, достигнали  и новия таван на заплащането.

 

Министерството на финансите, обаче, не утвърди такава държавна помощ, тъй като тя би влезнала в несъгласие с европейските регламенти. Така пристигна и решението - остатъчният запас от държавната помощ да бъде изплатен на всички 35 хил.  възможни за подкрепяне аграрни производители, като бъдат увеличени единичните им ставки и парите ще бъдат още през днешния ден по сметките на фермерите- настояват от агроведомството. 

 

Какво ще се случи с украинската помощ за идната година обаче - към момента не е ясно- от земеделското министерство са безапелационни, че са декларирали към Министерството на финансите нуждата от обезпечаване на 426 млн. лева за нея, на този стадий обаче, това искане не е задоволено.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР